“Sund med måde måned”

Jeg bliver ofte spurgt til hvilken ” religion” indenfor kost jeg lever efter, og at sammenligne kostoverbevisninger med religion er ikke helt forkert, når man kigger på hvor mange forskellige retninger der er, og hvor passioneret folk kan være for lige netop deres version af sandheden.

Svaret på spørgsmålet (som jeg iøvrigt altid gladeligt svarer på) tager sit udgangspunkt i München, hvor jeg tilbragte et fantastisk år sammen med de skønneste mennesker for alt for mange år siden 🙂 Et af disse skønne humoristiske mennesker indførte dengang “sund med måde måned”, omend det dengang var “med måde” delen af konceptet der fyldte mest, så har det fulgt mig lige siden – nu er det bare den sunde del der fylder :0)

Hjemmebag

For mig er økologien en af de vigtigste grundsten i en sund livsstil, for i økologiske produkter findes der færre tilsætningsstoffer, gift- og medicinrester. Det er rene produkter, som kroppen kan genkende og udnytte optimalt. Men jeg lever med “økologi med måde”, for ja, produkterne er dyrere end traditionelle produkter, og selv om jeg prioritere økologien højt, så finder du også traditionelle, nøje udvalgte, produkter i mit køleskab. Du finder også både fløde og smør i mit køleskab, og sukker i skabet (økologisk naturligvis) fordi de produkter hører til i min hverdag – med måde!

Jeg møder også ofte et håb om en hurtig og nem opskrift på hvordan man bliver lidt sundere og/eller slankere. Men om personen overfor mig skal skære ned på fedtet, sukkeret, kulhydrater, saltet, oksekød eller tilsætningsstoffer for at opnå sit resultat afhænger af, hvad personens kost og livsstil består af på nuværende tidspunkt, og hvad de ønsker at opnå med en kostomlægning. Det kan ikke afklares på 2 minutter og uanset hvad jeg vil anbefale dem, så vil jeg anbefale en sund livsstil med måde, for hvis man bliver for fanatisk, bliver det svært at leve i.

Det er højsæson for slankekure (for dem der har overlevet de første 6 uger), og rundt omkring hører jeg folk sige “jeg kan intet spise til familiefødselsdagen på lørdag” eller “åh, jeg ved ikke hvordan jeg skal stå imod den fantastiske menu på restauranten”, og jeg tænker om de mon klarer ugen ud? For når en sund livsstil kommer til at afhænge udelukkende af tvang og afsavn frem for motivation og vilje, så er toget allerede afsporet.

Indgå en kontrakt med dig selv om hvornår og hvor meget du må synde. Er der for eksempel kage og morgenbrød på arbejdspladsen flere gange om ugen, så tillad dig selv at tage et lille stykke 1 gang om ugen – og nyd det! Skal du på restaurant med vennerne fredag aften, så hold den sunde livsstil hele ugen, og spis præcis det du vil den ene aften – og nyd det! Små unoder er okay, så længe du vender tilbage til den sunde livsstil igen bagefter. Når du laver en kontrakt med dig selv undgår du at føle det som om du falder i. Det bliver legalt at nyde de små kulinariske glæder, der er er samlingspunktet i et land, hvor hygge og mad følges ad hånd i hånd.

Så mit bedste råd, uden at kende detaljerne i din livsstil, er at leve sundt med måde – så kan dit nytårsforsæt om en sund livsstil holde resten af livet!

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail