Skyd ikke budbringeren!

TærteJeg har vist tidligere nævnt, at kroppen består af et meget komplekst netværk. Vi kan sammenligne det lidt med besætningen på en ubåd. Alle matroser (organismer) kender deres pladser og ved hvilke opgaver de skal udføre for at ubåden (kroppen) seljer sikkert (fungerer), og hvem de skal kommunikere med. For eksempel er det enormt vigtigt, at kaptajnen sender en budbringer op til den matros, som har ansvar for at lukke lugen i toppen (ja, det er en gammel ubåd uden moderne teknologi ;O)), så den bliver lukket tæt til inden de dykker ned i dybet.

På samme måde har kroppen nogle budbringere, som overfører information mellem forskellige celler i kroppen. Disse budbringere hedder hormoner. Vi kender måske bedst  til kønshormomerne, men der findes blandt andet også hormoner til regulering af blodsukker, stofskifte, hvile og vækst. Hvert hormon kender sit budskab og ved hvilken celle det skal afleveres til.

Men kommunikation kan være en svær kunst, og nogle gange går det galt, og så når budskabet ikke frem til den rette modtager. På ubåden vil et forkert eller manglende budskab til matrosen ved lugen betyde, at der trænger vand ind i ubåden. I vores kroppe kan et forkert eller manglende budskab betyde lavt stofskifte, humørsvingninger eller træthed.

Vores hormoner har brug for motion og de rette vitaminer og mineraler for at fungere optimalt, og derfor er det så vigtigt, at vi spiser sundt og varieret. Skyd ikke dine budbringere med usunde vaner!

I denne weekend skal jeg på kursus i hormoner, og jeg glæder mig utroligt meget til at lære mere om dette utroligt fasinerende og komplekse netværk.

Rigtig god weekend til alle jer derude!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail