Sådan gik det med nytårsforsæt #1

1. Januar gav jeg mig selv til opgave at finde så mange plastikting som muligt i hjemmet, der kan erstattes af træ, glas, læder eller andre naturlige råvarer. Det endte med at være en ret sjov opgave, som gjorde min ønskeseddel lidt længere ;0)

Jeg har desværre ikke fået udskiftet det hele endnu. Delvist fordi jeg vil bruge det jeg allerede har i huset op først (fx. vatpinde og vitawrap), og delvist fordi det kræver tid til DIY og penge at nå hele vejen ned af listen… men mon ikke jeg når det med tiden…

Her er 20 ting af plastik, du kan udskifte med naturlige produkter:

 1. Tøjklemmer
 2. Toiletbørste (jep, man kan få en rigtig fin en af træ)
 3. Tandbørster
 4. Frugtposer af stof
 5. Vatpinde
 6. Fluesmækker (er helt vild med den her – og nej, jeg er ikke sponsoreret)
 7. Opvaskebørste
 8. Tapedispencer og hæftemaskine
 9. Dørslag
 10. Vandkande (genbrug en af de gamle smukke kaffekander af porcelæn)
 11. Målekande (de gamle kander af glas med dl mål er meget flottere end dem af plastik – men desværre også svære at finde)
 12. Strikkepinde (en af de ting jeg altid kigger efter i genbrugsbutikkerne)
 13. Vitawrap (brug i stedet patentglas o.l. til at gemme madvarer i)
 14. Madkassen (erstattes med en af metal)
 15. Hårbørste
 16. Røreskåle (der findes skønne versioner af porcelæn, glas eller stål)
 17. Skærebræt
 18. Makeupbørster
 19. Legetøj (der findes så meget fedt legetøj af træ)
 20. Tørrestativ

Min plan er at få skiftet tingene ud i takt med at de ting vi allerede har i huset bliver slidt ned, og trænger til at blive udskiftet.. ellers ville hele ideen med at gøre hjemmet mere bæredygtigt jo smutte i svinget. Skulle en enkelt ting eller to blive skiftet ud før tid, vil plastik tingen blive afleveret til genbrug, så den kan komme til et hjem med et knap så krakilsk hjemmestyre som her ;0)

Hvis du kan komme i tanke om flere ting til listen, så vil jeg rigtig gerne høre det – måske vi kan få listen op på 30 ting? :0)

Fik du ikke læse mit første indlæg, hvor der er flere forslag til ting du kan skifte ud, kan du se det her.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

6 thoughts on “Sådan gik det med nytårsforsæt #1

 1. Hej Søs
  Tak, jeg er glad for at du kan bruge listen 🙂 Ja, det er jo nok fordi plastik er så praktisk i hverdagen, men hvor er jeg glad for vi er begyndt at tænke lidt mere “gammeldags” 🙂

 2. Sikke en god og inspirerende liste! Det er virkelig skræmmende hvor meget plastik vi omgiver os med, og tankevækkende ?

 3. Hej Nana
  Æstetikken betyder bestemt også noget for mig, og jeg kan helt sikker også følge dine tanker om dyrene. Der er også hensynet til skovene, når det kommer til produkter af træ :0|
  Jeg tænker, som du, at det handler om at være en bevist forbruger – og om at komme lidt væk fra “køb og smid væk-kulturen”. Jeg tænker, at hvis man køber fx en fluesmækker af træ til 80 kr i stedet for en af plast til 5 kr, så bliver den næppe væk, eller smidt ud efter kun en sæson, og så vinder miljøet i sidste ende – håber jeg :0)

 4. Det er sjovt at læse din liste. De fleste af tingene har jeg for mange år siden fravalgt at have i plastik, men – for nu at være helt ærlig – mest for æstetikkens skyld. Jeg har bare aldrig syntes at plastik er særlig pænt. Nu, hvor vi er begyndt at tale om at det heller ikke er til at komme af med igen, tænker jeg naturligvis også over den dimension. Men det bliver svært når man for alvor tænker over det. Vores toiletbørster er fx i metal. Hvor godt er det? Og jeg bruger helst ikke læder, for jeg bryder mig ikke om at en ko skulle dø, så jeg kunne få en taske. Osv. Men jeg tror på at det er godt at være en bevidst forbruger, så det forsøger jeg at være 🙂
  Mange hilsner fra Nana

 5. Det er faktisk tankevækkende, hvor mange plastik ting man omgiver sig med!
  Tak for listen, det gav mig noget at tænke over.
  Lige nu har jeg ingen tilføjelser, men det kan være det kommer 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *