Jeg skal have styr på det der sædskifte!

Jeg går stadig og nusser i køkkenhaven, for der er både hindbær, brombær, rucola og bladbeder dernede. Det er noget helt andet end mine tidligere forsøg på at lave en køkkenhave, hvor jeg på denne tid af året allerede ville have høstet alt, og jeg ville have efterladt et visnet roderi, der hurtigt fjernede enhver lyst til at gå i haven.

I år er jeg allerede i gang med at høste for anden gang, og imens opstår der nye planer for køkkenhaven. Det er ret nemt, det der med at plante nye afgrøder, når første hold er færdige, man skal bare lige husket at det kan være nødvendigt med sædskifte.

For at undgå sygdomme og skadedyr bør der gå mindst 4 år før en grøntsag indenfor samme familie må vokse på samme stykke jord igen. Nedenfor har jeg lavet en liste over de typiske grøntsagsfamilier, vi sår i køkkenhaven. Den kan hjælpe med at holde høsten god og jorden sund.

Græskarfamilien – agurk, græskar og squash

Korsblomstfamilien – broccoli, kinaradise, peberrod, radise, rucola og alle typer kål

Kurveblomstfamilien – artiskok, jordskok, salat

Liljefamilien – asparges, hvidløg, løg, porre, purløg og skalotteløg

Læbeblomstfamilien – basilikum, citronmelisse, mynte og timian

Natskyggefamilien – kartoffelmos tomat

Salturtfamilien – bladbeder, rødbeder og spinat

Skærmplantefamilien bladselleri, dild, fennikel, gulerod, knoldselleri, koriander, kørvel, løvstikke, pastinak, og persille

Ærteblomstfamilien – bønner, hestebønner og ærter

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *