Forvirring om en bæredygtig livsstil?

Jeg nævnte i tidligere indlæg, at jeg har hørt nogle podcats om bæredygtighed. Serien hedder “Med kloden i kurven” og fortæller om de overvejelser vi bør gøre os, inden vi griber indkøbskurven i Netto. Serien er rigtig god, for den griber bæredygtighed an fra flere vinkler – og det er her forvirringen opstår.

Jeg kan godt forstå, hvorfor rigtig mange opgiver at finde rundt i junglen af informationer, for hvad skal vi egentlig gøre, for at gøre det rigtige?

Man kan bestemt ikke kalde mig rutineret i bæredygtighed endnu, og derfor fik jeg også øjnene op for nye facts. Økologiske produkter fylder for mere i klimaregnskabet end konventionelle produkter, men økologiske produkter er bedre for dyrevelfærden – og os. De sidste par år har der været rigtig meget fokus på emballagen, men emballagen udgør faktisk en meget lille andel af klimaregnskabet. Den store synder er dyrene ude på markerne, og vi skal nu til at overveje at blive hverdagsvegetarer…! (Den bliver nok svær at få indført herhjemme :)) Hvis jeg køber danske produkter, støtter jeg det danske landbrug, og sikre kort transporttid – men så bliver det straks sværer at handle økologisk.

Serien er spændende at lytte til, og nem at finde tid til, da den består af flere små Podcats på 15-20 minutter. Den gjorde det nemmere for mig, at se de forskellige vinkler af bæredygtighed, og dermed nemmere at beslutte mig for, hvordan jeg vil gøre min lille beskedne indsats, når jeg står foran hylderne i supermarked.

I min verden handler det om at træffe en beslutning om, hvad man vil prioritere højest. Vil jeg støtte det danske landbrug, støtte økologien igennem mine indkøb, eller vil jeg sikre det laveste aftryk på klimaet?

Jeg prioriterer økologi og danske produkter, der hvor jeg kan. For økologi er godt både for mig og for naturen, og så giver det bare mere mening, at købe dansk frem for at transportere produkterne tusindvis af kilometer – og dermed også støtte det danske landbrug. Jeg kan ikke redde hele verden med min pengepung, men jeg kan da gøre mit…

Hvad gør du?

(Indlægget er ikke sponsoreret)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

2 thoughts on “Forvirring om en bæredygtig livsstil?

  1. Det lyder som en fornuftig tankegang! Jeg kunne godt blive bedre til at arbejde i sæsonerne, så det vil jeg arbejde på, men mon ikke det bliver bedre i takt med at jeg får udvidet min køkkenhave 🙂

  2. For mig vægter dyrevelfærd allerhøjest, hvilket er lig med økologisk kød, æg og mælkeprodukter. Jeg spiser mindre kød men vælger som sagt det økologiske/fritgående.

    Dernæst satser jeg på økologiske og/eller lokale/danske råvarer og forsøger at planlægge måltiderne efter, hvad der er i sæson. Af flere årsager: Det smager bedst, kortere transport, færre sprøjtegifte og så tror jeg på en sundhed i sæsonens friske råvarer med kort transporttid. Eksempelvis køber jeg aldrig tomater om vinteren. De smager ikke af noget, de er plukket grønne og samtidig transporteret langt. Jeg har selv 2 store flotte frilandstomatplanter hvert år, de smager fantastisk og frugterne som får lov at modne på planten, er de eneste tomater jeg spiser i løbet af året. – Og hvor jeg da nyder dem. Hvilket fører til den sidste af mine prioriteringer, nemlig selvforsyning og genbrug.

    Jeg forsøger at være selvforsynende, hvor jeg kan. Dyrker tomater, squash, ærter, bønner, frugter og krydderurter. Dernæst forsøger jeg at genbruge, hvad genbruges kan og laver mange ting selv, for at nedsætte forbruget.

    Spændende emne du tager op 🙂 Og nej, min pengepung kan heller ikke redde hverken verden eller dyrene, men jeg er nødt til at tro på, at min indsats også hjælper i det store billede. At mange bække små, gør en stor å …
    Samtidig giver det en god følelse at følge sin overbevisning 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *