For eller imod plantebaseret kød

Debatten har kørt heftigt siden det plantebaserede kød kom frem i køleboksene tidligere på året. De første mange måneder ænsede jeg da heller ikke pakkerne i køledisken, for det var lige en tand for mærkeligt… eller nyt(?). En dag, det var på tilbud, fandt det alligevel vej ned i indkøbskurven, for der kunne jo vel ikke ske noget ved at prøve det, nu de kloge hoveder siger, at vi skal spise mindre kød?

Jeg er blevet fan af det plantebaserede kød, men jeg er også blevet nysgerrig på, om plantebaseret kød er sundere end rigtig kød. Jeg undersøgte det nærmere.. og endte i den sædvanlige diskussion.

Det plantebaserede kød er ofte tilsat tilsætningsstoffer og forarbejdede ingredienser, da det ofte er lavet af sojaproteiner, der kommer fra den anden ende af jordkloden, og som dermed kræver CO2 at bringe herop. Men omvendt kan man jo sige om traditionelt kød, at dyrene hører til blandt de store CO2 syndere, og at der er en vis risiko for at få medicinrester med i købet. Dertil kommer så argumentet med at rød kød i større mængder slet ikke er sund for kroppen.

Nogle af kritikerne siger, at hvis man vil spise en mere plantebaseret kost, så findes der andre mere naturlige og renere veje at gå, og det vil jeg give dem ret i, men når man er vant til at få kød dagligt, så er der langt vej til at acceptere selleri- og rødbedebøffer som en daglig del af kosten. Det tager tid at vænne sig til noget nyt – og måske specielt for en landbrugsnation, der er opdraget til at elske kød.

Jeg er som sagt endt ud med, at synes, at det er et godt alternativ til kød. Det smager godt (ikke som kød, men godt!), og gør det nemmere at vænne sig til kødfri-dage. Bevares, jeg kunne da godt tænke mig en økologisk og måske endda en glutenfri version, men producenterne arbejder allerede på at fremstille netop dette. Så det er formentlig kun et spørgsmål om tid før det også ligger i kølediskene.

Hvad tænker du om det nye plantebaseret kød?

Ps. vidste du at indpakningen er lavet af 50% genbrugsplast, og at der bliver doneret 20 øre til miljøorganisationen Plastic Change for hver solgte pakke?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

2 thoughts on “For eller imod plantebaseret kød

  1. Ja, så kunne produktionen måske sænkes til et antal der ville kunne give dem et mere værdigt liv.

  2. Jeg har endnu tilgode at prøve, men jeg er afgjort nysgerrig.

    Ser man som jeg, med dyreetiske øjne, kan man kun være “for” plantebaseret kød! Tænk alle de produktionsdyr vi kan spare for en kummerlig skæbne ved at spise plantebaseret 🙂 (Bare lige endnu en vinkel i debatten)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *