Bæredygtig jul – julegaverne

Kan du også huske dengang det var noget særligt at få julegaver? Dengang gaverne var noget man havde ønsket sig og ventet på… længe? Sådan er det ikke helt i dag, vel? Det er svært af finde på noget at ønske sig.. selv for børnene. Det er da lidt skræmmende at tænke på, er det ikke? Og på trods af det, handler det desværre stadig i mange hjem om kvantitet frem for kvalitet… specielt til børnene, som så tager traditionen med sig videre i livet. Måske er det derfor at så mange mennesker hader at købe julegaver, og måske ligefrem afskaffer dem…? Men det er jo forståeligt nok, hvis det pludselig kun handler om at hive en eller anden dims ned fra en tilfældig hylde, for bagefter at stå i kø i en halv time.

Jeg elsker julegaver – både at give dem og at få dem. Jeg bruger meget tid og energi på at finde noget som vil glæde modtageren, og jeg kan ligefrem finde på at købe noget der ikke står på ønskesedlen, hvis jeg tror på at det vil glæde modtageren ;0) Vi giver hverken mange eller dyre gaver, men alligevel er jeg begyndt at lege med tanken om at gøre noget anderledes næste år. Jeg kunne aldrig finde på at afskaffe gaverne, for i min verden er det en vigtig del af julen, at glæde dem man holder af, men jeg vil gerne gøre mere for at få vores julegaver til at handle mere om omtanke.

I år har jeg prøvet at have fokus på at købe fornuftige gaver, der dækker et behov og som kan bruges i dagligdagen. Jeg pakker selv gaverne bæredygtigt ind, gør mit bedste for at nå, at sige nej tak til en bæreposen, inden de hurtige ekspedienter når at fylde den. Men jeg er sikker på at man kunne gøre mere..

Man kunne for eksempel aftale at alle gæster står for én gave, putte alle navnene ned i en skål og trække lod om hvem der køber til hvem. Med kun én person at kræse for, er der rigtig tid og overskud til at gøre noget særligt ud af det. Jeg kender også familier, hvor de aftaler at gaverne skal være hjemmelavet . Måske man kunne aftale, at gaven ikke må have en fysisk form – det kunne for eksempel være oplevelser eller vennetjenester. Der er sikkert rigtigt mange måder at gøre det på, og der er nok også stor forskel på, hvad der dur i et hjem med store eller små børn.

Jeg har ikke fundet en løsning, der føles rigtig endnu (det er godt, at der er et helt år til næste jul!), så hvis I griber gaveræset utraditionelt an, vil jeg meget gerne høre om det – måske det kan inspirere os andre :O)

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *